Vad är trekking?

Med trekking menar man att man vandrar. Oftast är det ett ord som används när man åker med en arrangör till en plats och vandrar.

Trekking i Himalaya

Många tror att de inte kan vandra, att det krävs för mycket av dig som person. Att du måste vara i topp form. Detta stämmer inte helt.

Oftast sker dessa vandringar på fina, breda stigar. Det brukar inte vara nära stup eller på sådana stigar där du måste använda både dina händer och fötter för att komma fram. Klarar du av att promenera på en stig i skogen i Sverige, så klarar du av att vandra till Himalaya i Nepal.
Självklart är det bra om du har gått lite promenader innan, bra kondition är alltid bra att ha, men under dessa vandringar så går de väldigt långsamt. Anledningen till att vandringen sker långsamt är för att kroppen måste få en chans att hänga med i att acklimatisera sig till den stigande höjden.

Det är ofta små pauser för att du ska kunna dricka, fotografera – du måste ju dokumentera din vandring, och filma.

Du behöver inte själv bära på all packning, det har dem personal till som gör. Du bär endast en egen lite ryggsäck som du har vatten och kamera i, eventuellt något klädesplagg. Det är flera kunniga och proffsiga anställda med under hela vandringen, ifall att det skulle ske något oväntat – allt för att ni ska känna er så trygga som möjligt.

Är du orolig för höjden och om du kommer klara den? Var inte det. De allra flesta människor klarar hög höjd bra. Självklart finns det undantag, men i stort sett går det alltid bra när man går uppåt långsamt, så att kroppen får vänja sig. Skulle du, eller någon annan i gruppen, reagera på höjden så skulle den kunniga personalen se detta i ett tidigt stadie. Då får ni helt enkelt vila lite längre stund, eller ta en hel vilodag. Dricka vatten och huvudvärkstabletter kan även det hjälpa. I allra värsta fall så får man gå ner igen, men det händer väldigt sällan att det behövs.

Kan alla åldrar vandra?

Nej, så är det väl riktigt inte. Men det är väldigt varierande på åldern på de som faktiskt vandrar. De brukar röra sig om personer mellan 18-70 år.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *