Vad är Safari?

Det finns många olika typer av Safari. Ett land där det erbjuds mycket Safari är Sydafrika. Där kan du antingen köra runt på egen hand i nationalparkerna eller så kan du boka privat Safari på en safarilodge – där ingår oftast boende och måltider också utöver själva safarin.

Ordet Safari är ord från Swahili och det betyder ungefär ”att befinna sig på resande fot”. Nu för tiden så används ordet främst i sammanhang med att man åker och tittar på olika djur. Man brukar åka i en jeep och en safari guide pekar ut djuren och berättar om dem.

Safari på egen hand

Vill du åka på safari på egen hand? I Sydafrika finns det flera olika nationalparker. Där får du betala inträde och kan sedan köra runt inne i parken själv. Det finns olika boenden där inne där man kan sova, men de är väldigt populära så det gäller att du bokar i god tid.

Bo på safari Lodge

Vill du ha en extra speciell upplevelse och inte ansvara för planering själv och så vidare, så är det en jätte bra ide att boka in dig på någon av de hundratals safari lodge som finns i Sydafrika. De flesta ligger i privata viltreservat.

Det brukar rekommenderas att man bor minst två nätter på ett lodge. Där ingår boende, alla era måltider och två stycken safari turer. Detta kostar oftast några tusenlappar per natt och per person, men brukar vara värt det enligt många. Ni får bo på jättefina lodge som ser ut som ett lyxhotell och har väldigt hög standard.

Önskar ni ett billigare alternativ så finns det även Bush lodges. Där ligger fokus på en mer vildmarks upplevelse och boendet är lite enklare, till exempel ingen elektricitet på rummen. Safarin brukar fortfarande vara väldigt bra och servicen på hög nivå.

Hur ser en dag på safari lodge ut?

Dagen brukar börja med att man checkar in och serveras en lunch som vanligtvis består av små kanapéer, mini pizzor, kakor med mera.

På eftermiddagen, vid cirka 15-16 tiden, så brukar man få åka ut på sin första safari. Detta för att det är jätte varmt på dagen och då är inte djuren speciellt aktiva. När de börjar lida mot skymning så blir djuren mer aktiva igen.

Denna safari tur brukar vara omkring 3 timmar lång. I de parker som är statliga så måste guidturerna hålla sig till de större vägarna, men i de privata parkerna kan guiderna ofta köra lite mer off road för att ni ska kunna komma lite närmare djuren.

När safari turen är slut så serveras middagen på lodgen, och efter det rekommenderas att gå och sova – för nästa dag väcks man tidigt. Väckning sker omkring 05.00 för att ni ska åka ut på tidig morgon safari. Det är vid denna tid som det är störst chans att se nattdjur som till exempel lejon, leopard, hyenor med mera.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *