Hur stor ryggsäck behöver man till backpacking?

Hur stor väska just du behöver är upp till dig, men det finns lite bra saker att tänka på när du ska iväg på en längre resa och ska köpa dig en ny ryggsäck.

Man eller kvinna

En del väsk tillverkare gör skillnad på hur de gör ryggsäckar för män och kvinnor, medens andra inte gör någon skillnad alls. Skillnaderna mellan en ryggsäck för kvinnor och män brukar vara formen på axelbanden och höftbältena. För män är det oftast bredare och rakare axelremmar, medens det för in under armarna. Självklart kan kvinnor ha ryggsäckar för män och tvärtom- prova hur de känns på.

Bra att tänka på

Tänk på hur väskan är utformad. Vart vill du ha öppningar och fickor? Du ska inte behöva plocka ur allting ur väskan varje gång du ska söka efter något. När du är ute och backpackar så är väskan ditt hem – där har du alla dina ägodelar som du har med dig. Du kommer få bära runt på din väska mycket, så se till att du köper en ryggsäck som passar dig och är bekväm att bära. Du kan inte bara låna en väska från en vän, för det som passar hen kanske inte passar dig. För att hitta en ryggsäck som är perfekt just för dig och din kropp så mäter de ofta din rygg i butiken för att de ska hitta rätt storlek för dig.

När du hittat en ryggsäck som du tycker är bekväm så är det dags att prova den på riktigt – lägg i vikter på cirka 10-15kg, för det är troligtvis vad din packning kommer väga. Gå runt i butiken och se hur det känns. Har du ont redan efter 5 minuter så är det nog inte rätt val av väska för dig.

Storlek på din ryggsäck

Det spelar ingen roll hur stor eller liten ryggsäck du köper – den kommer vara proppfull i alla fall. Tänk på att ju större väska du köper desto tyngre kommer den vara att bära på. Välj en väska i bra storlek och packa inte för mycket – det kommer bara bli jobbigt att bära runt på.

Pris

Hur mycket ska du betala för en bra ryggsäck? Självklart finns det både dyra och billiga ryggsäckar som är jätte bra, det gäller bara att hitta rätt. Men en bra ryggsäck brukar vanligtvis ligga på mellan 1000-2000 kronor. Då är den troligtvis tålig och du kommer kunna ha den ett tag.

Tillbehör

En smart sak att köpa till kan vara ett regnskydd till din ryggsäck. Det skyddar inte bara mot regn, utan också mot sol, smuts, damm med mera. Regnskyddet gör även så att alla dina fack på väskan inte syns och det blir svårare för en ficktjuv att stjäla något ur din väska.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *